TARİHÇEMİZ

19.12.2012 4617

"Annem Şaziye TEKIŞIK; çocukların okula gitmelerini, iyi bir eğitim görmelerini; vatanını, milletini seven ve onlara hizmet eden iyi bir insan olarak yetişmelerini çok arzu ederdi… Annemin bu yüce arzusunu gerçekleştirmek ve adını sonsuza kadar yaşatmak amacıyla yaptırdığım bu okulu, 2006 anneler Günü armağanı olarak onun asil ruhuna saygılarımla sunuyorum" sözleriyle okulumuzu yaptıran Öğretmen Hüseyin Hüsnü TEKIŞIK'a saygı ve minnetlerimizi sunarız.

ÖĞRETMEN HÜSEYİN HÜSNÜ TEKIŞIK

• 1928 yılında Şebinkarahisar´da doğdu. İlkokulu ve ortaokulu Şebinkarahisar'da bitirdi.

• 1948'de Sivas Öğretmen Okulundan mezun oldu. Bingöl´ün Karlıova ilçesinde altı yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Bu görevde Millî Eğitim Bakanlığınca üstün başarılı sayıldı.

• 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi.

• Millî Eğitim Bakanlığında çalıştı. Sivas ve Ankara'da ilköğretim müfettişliği yaptı.

• 1975 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra ÇAĞDAŞ EĞİTİM dergisini çıkarmaya başladı.Tekışık, Çağdaş Eğitim dergisinde eğitim, öğretmenlik mesleği, millî eğitimin sorunları ve çözüm önerileri konusunda 350´den çok makale yazdı.

• Meslek ve emeklilik hayatında 86 öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı, yayımladı.

• Kitaplardan elde ettiği maddî imkânlarla: Hakkâri'den Edirne'ye kadar 13 ilde 17 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığına bağışladı.

• Kendi özel koleksiyonunda bulunan 191 cildi yazma, 384 cildi Osmanlıca ve Arapça, toplam 575 cilt kıymetli eseri de Millî Kütüphaneye bağışladı.

• Ankara'da Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfını kurdu. Vakfın 50 eğitimci profesör ve emekli bürokrattan oluşan Bilim Kurulu, ulusal eğitim sempozyumları düzenlemektedir. Millî eğitime yaptığı üstün hizmetlerinden dolayı TEKIŞIK'a:

• Yüzlerce şükran plaketi ve onur belgesi,

• Millî Eğitim Bakanlığı Müdürler Komisyonu kararı ile "Öğretmenlik ve Yöneticilikte Üstün Başarı Ödülü" (1955),

• Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulunun 1990 Eğitim Hizmet Ödülü,

• Millî Eğitim Bakanlığının Çok Yönlü Hizmet Ödülü (1993),

• Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı (1995),

• Cumhurbaşkanlığının Şükran Plaketi (1996),

• Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı (2003),

• Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Toplumsal Fair Play Ödülü (2003),

• Orta Doğu Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı 2004 Yılı Hizmet Ödülü,

• Türkiye Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Vakfı Atatürk Haftası Hizmet Ödülü (2007),

• Kültür Bakanlığının Şükran Plaketleri (1984, 2008),

• Giresun Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı (2008),

• Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü (2008) verilmiştir.